• Raz budem rodičom

            6. 12. 2023

            Dňa 5.12.2023 v spolupráci s pedagogicko-psychologickým centrom v Zlatých Moravciach sa pre žiakov v III.A a III.B uskutočnili aktivity k Výchove k manželstvu a rodičovstvu pod názvom Raz budem rodičom. Ich cieľom bolo poskytnutie informácií o optimálnom výchovnom pôsobení budúcich rodičov, prevencie rizikového správania ďalšej generácie detí a napomáhanie ochrany ich fyzického, duševného a emočného zdravia. Druhá časť týchto aktivít sa bude konať 13.12.2023.

          • Konferencia o sociálnom podnikaní

            5. 12. 2023

            29. 11. 2023 sa päť žiakov II. A zúčastnilo konferencie o sociálnom podnikaní, ktorú usporiadalo SOU polytechnické v Zlatých Moravciach, ktorá bola vyvrcholením projektu Erasmus plus – „Mladí sociálni podnikatelia – projekt o sociálnom podnikaní na európskych školách.“ Hlavným cieľom tejto konferencie bolo dostať do povedomia študentov problematiku sociálneho podnikania.

            Medzi odbornými hosťami konferencie boli: PhDr. Peter Marko a Mgr. Miroslav Černay z Regionálneho centra sociálnej ekonomiky v Nitre, PhDr. Stanislav Lörinz  predseda predstavenstva sociálneho integrovaného podniku Aptet Levice, Mária Ondriášová, konateľka sociálneho podniku Marion zo Zlatých Moraviec, Mgr. Ing. Eliška Valová, koordinátorka Sociálneho podniku mesta Nová Baňa a hlavným rečníkom konferencie bol štátny tajomník  ministerstva  práce, sociálnych vecí a rodiny a zároveň  predseda  Aliancie  pre  sociálnu ekonomiku    na Slovensku Mgr. Branislav Ondruš.

          • STÁŽ V EP - BRUSEL

            5. 12. 2023

            Natália Jenisová, ktorá je na stáži v EP v Bruseli, vo svojom voľnom čase spoznáva nielen hlavné mesto, ale cestuje aj po Belgicku. Tento víkend navštívila mesto Brugge a mesto Oostende na pobreží Severného mora.

          • "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?"

            4. 12. 2023

            Školský parlament sa aj tento rok rozhodol zapojiť do projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?"ktorá spája generácie ľudí po celom Slovensku a stáva sa milou vianočnou tradíciou.

            Žiaci našej školy sa veľmi ochotne zapojili a jednotlivé triedy pripravili balíčky "krabice" plné prekvapení. Každá krabica obsahuje niečo sladké, slané, teplé, mäkké, voňavé, niečo na zábavu a zo srdca. Veríme, že aspoň takto im urobíme radosť a potešíme babičky a dedkov počas nadchádzajúcich sviatkov v sociálnych zariadeniach. 

          • Červené stužky

            4. 12. 2023
            AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Sedemnásty ročník kampane Červené stužky, ktorá prebiehala od 4. septembra 2023 a vyvrcholila dňa 1. decembra 2023 – na Svetový deň boja proti AIDS. 
            Jedným z posolstiev Červenej stužky je solidarita s ľuďmi nakazenými HIV alebo postihnutými chorobou AIDS, ktorí patria do spoločnosti napriek svojej chorobe. Ďalším poslaním kampane je nádej, že boj s nákazou HIV a chorobou AIDS bude raz vyhratý a že hľadanie vakcíny na liečbu bude úspešné. Stužka symbolizuje nádej na plnohodnotný život a chce byť aj podporou tým, ktorí prišli o priateľov, blízkych, či členov rodiny. Aj naši žiaci a zamestnanci školy sa zapojili do tejto celosvetovej kampane a podporili nosením Červených stužiek boj proti tejto zákernej chorobe.

          • Majstrovstvá kraja v zrýchlenom šachu

            30. 11. 2023

            Dňa 29. novembra 2023  sa uskutočnili Majstrovstvá Nitrianskeho kraja v zrýchlenom šachu jednotlivcov stredných škôl na Spojenej škole v Nitre, ktoré usporiadala Nitrianska šachová akadémia. Žiaci našej školy Droppa Kristián z II.A a Nipča Stanislav z  III.B triedy predviedli  v silnej konkurencii výborné výkony. V turnaji stredných škôl súťažilo 26 žiakov a hralo sa švajčiarskym systémom na 7 kôl, s hracím tempom 2 x 10 minút + 5sek./ťah na partiu.

            Nipča Stanislav získal štyri výhry, jednu remízu a len v dvoch zápasoch prehral. Umiestnil sa na peknom 7. mieste

            Droppa Kristián získal dve výhry a celkove sa umiestnil na 21 mieste.

            Gratulujeme a ďakujeme žiakom za vzornú reprezentáciu školy.

          • Olympiáda ľudských práv

            29. 11. 2023

            Dňa 24. 11. 2023 si žiaci našej školy preverili vedomosti v školskom kole 26. ročníka Olympiády ľudských práv, ktorej nosnou témou v tomto školskom roku je ĽUDSKÉ PRÁVA: HRÁDZA PROTI NENÁVISTI.

            OĽP je celoštátna súťaž žiakov stredných škôl v oblasti presadzovania a ochrany ľudských práv a demokracie. Využíva inovatívne a moderné prvky vzdelávania, rozvíja kreativitu, komunikačné a prezentačné schopnosti, techniky argumentácie, pomáha mladým ľuďom vytvárať si vlastný názor. Významne prispieva k prevencii a eliminácii diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a iných foriem intolerancie.

                 Vedomostný test riešilo 19 žiakov všetkých ročníkov. Na prvých troch miestach sa umiestnili žiaci:

             

            1. miesto – Adriana Božgaiová  II. A

            2. miesto – Natália Jenisová IV. A

            3. miesto – Simona Meszárošová III.A

             

            Žiačka Adriána Božgaiová  bude reprezentovať našu školu na krajskom kole OĽP.

             

                                                                                                                                Srdečne blahoželáte!

             

          • Deň boja za slobodu a demokraciu- Deň študentstva

            27. 11. 2023

            17. november je jeden z najvýznamnejších dní, aké si v našej spoločnosti pripomíname. Školský parlament si dňa 24. 11. 2023 pripravil v priestoroch telocvične program k tomuto významnému sviatku. Žiaci sa mohli dozvedieť dôležité skutočnosti prostredníctvom hovoreného slova a filmu, ktoré ovplyvnili dianie v spoločnosti a vyústili do „Nežnej revolúcie“.
            Okrem jedinečnej atmosféry jednoty, nádeje a odhodlania bojovať za svoju slobodu ľuďom zrejme v hlave najviac utkveli symboly v podobe hesiel, piesní a rôznych výpovedných odkazov. Medzi najznámejšie patrili štrngajúce kľúče a symbol V - Victory - víťazstvo . Symbolicky sme si aj my pripomenuli tento symbol a zároveň rozsvietili mobilné telefóny, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou dnešnej doby.

            Pri tejto príležitosti sa uskutočnil aj volejbalový turnaj do ktorého sa zapojili všetky triedy našej školy. Súťažilo sa v dvoch skupinách, systémom každý s každým a do finálovej skupiny sa prebojovali 4 najlepšie triedy, ktoré znovu hrali medzi sebou. Turnaj priniesol zaujímavé a vyrovnané zápasy.

            Výsledky:

            1. miesto - V. A
            2. miesto - I. A
            3. miesto - III. A
            4. miesto - III. B 

             

          • ChatGPT a jeho využitie v umelej inteligencii

            24. 11. 2023

            Dňa 09. 11. 2023 sa žiaci IV. A triedy zúčastnili prednášky  s názvom „ChatGPT a jeho využitie v oblasti umelej inteligencie“, ktorá sa uskutočnila  v priestoroch Fakulty prírodných vied a informatiky, Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

            Prednášku organizovala Katedra informatiky v rámci podujatia Týždeň vedy a techniky na Slovensku, ktorého cieľom je popularizácia a prezentácia výsledkov vedy a techniky v povedomí spoločnosti ako aj vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín.

            Mgr. Ľubomír Benko PhD nás stručne oboznámil s históriou AI, stručne nám objasnil pojem umelej inteligencie a zameral sa na jazykový model ChatGPT, ktorý je súčasným fenoménom medzi mladými ľuďmi. Poukázal na výhody a nevýhody tohto modelu. Názorne predviedol komunikáciu a poukázal aj na chyby, ktoré ešte tento model má.

          • Kvapka krvi mládeže 23. 11. 2023

            23. 11. 2023

                 Pri príležitosti Dňa študentstva - 17. novembra sa žiaci zapojili do Kvapky krvi mládeže, ktorá sa konala v priestoroch Nemocnice AGEL Zlaté Moravce. Školský parlament zorganizoval a rád podporil túto ušľachtilú  akciu, do ktorej sa zapojilo 6 žiakov z našej školy – Dávid Červenák, Lujza Mihalíková, Nina Valašíková, Thomas Mihalík, Viktor Varga a Romana Bakošová.

            Všetkým darcom zo srdca ďakujeme a veríme, že práve ich krv zachráni niekomu život. 

          • READYCON - online odborná prednáška pre žiakov

            22. 11. 2023

             

            Dňa 21. 11. 2023 sa naši žiaci zúčastnili online prednášky – READYCON.

            Tento jedinečný online zážitok im poskytol  informácie o aktuálnych trendoch a možnostiach,

            ako sa uplatniť na trhu práce v rýchlo sa meniacom pracovnom

            prostredí.  „Médiá, marketing a manažment“- bola téma pre žiakov IV. B a V. A,

            „Financie“ – bola téma pre žiakov III. B a IV. A. Odborníci z praxe im poskytli informácie

            o kľúčových trendoch a zaujímavých firmách vo vybraných odboroch. Spätnou väzbou boli

            vyplnené pracovné listy a možnosť zapojiť sa do súťaže o zaujímavú cenu.

          • Best in English 2023

            21. 11. 2023

                Dňa 16.11.2023 sa konala medzinárodná súťaž Best in English 2023. Do jej 11.ročníka sa z našej školy zapojilo viac ako 60 žiakov tried bilingválneho štúdia. Výsledky ešte nie sú známe. Podľa ešte nie celkom spracovaných údajov bol celkový počet zúčastnených žiakov cca. 24 363 žiakov stredných škôl z 34 krajín, ktorí sa tohto roku zúčastnili súťaže BIE 2023 a reprezentovali 702 stredných škôl.

                 A čo Best in English vlastne je? Pre tých, korí doposiaľ nepočuli o tejto súťaži, tu je jej stručná charakteristika:
            BIE je jedinečná online súťaž v anglickom jazyku v rámci EÚ a mimo nej. Je otvorená pre všetky stredné školy a ich žiakov vo veku 14 - 20 rokov. Je to skvelý nástroj na porovnávanie jazykových znalostí a bonusom je fakt, že najlepší študenti vyhrajú dvojtýždňový výlet do Kanady.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a budeme držať palce k čo najlepšiemu umiestneniu.

          • Národná súťaž HIV/AIDS prevencia 2023

            20. 11. 2023

            Dňa 16. 11. 2023 sa žiaci II. A triedy, Ján Šalátek, Veronika Kováčová a Sabina Jančová, zúčastnili online kola VII. ročníka Národnej súťaže HIV/AIDS prevencie, ktorú organizuje Mládež Slovenského Červeného kríža pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS. Aj toto je jedna z aktivít, ktorou sa škola snaží rozširovať povedomie žiakov v tejto oblasti.

          • Gaudeamus Nitra 2023

            20. 11. 2023

                 Každoročne v tomto období otvára svoje priestory výstavisko Agrokomplex v Nitre všetkým žiakom, ktorí končia štúdium na strednej škole. Dňa 15. 11. 2023 sa žiaci maturitných tried - IV.B a V.A zúčastnili exkurzie Gaudeamus Nitra 2023 – európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania.

                 Maturanti získali prehľad o ponuke štúdia na Slovensku, v Česku i celej EÚ, prostredníctvom prezentácií a osobných rozhovorov so zástupcami škôl, študentmi a absolventmi zistili, aké sú podmienky prijatia na štúdium, ale aj čomu všetkému sa môžu venovať vo voľnom čase.

                   Tí, ktorí ešte neboli rozhodnutí, kam pôjdu študovať, sa otestovali a zisťovali, na aké študijné programy majú predpoklad.

          • Výtvarná súťaž ČERVENÉ STUŽKY

            16. 11. 2023

            Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila už do 17. ročníka kampane "Červené stužky". Červené stužky sú symbolom a názvom celoslovenskej kampane boja proti AIDS a zároveň sú symbolom 1. decembra – Svetového dňa boja proti AIDS.

            Jednou z aktivít tejto kampane je výtvarná súťaž, do ktorej sa žiaci zapojili  výtvarnými prácami, z ktorých najlepšie postúpili do celoslovenského kola. 

          • Súťaž

            16. 11. 2023

            Dňa 7.11.2023 a 9.11.2023 uskutočnila sa aj na našej škole online celoslovenská informatická súťaž  iBOBOR, ktorá mala preveriť hlavne logické myslenie žiakov.

            Naši žiaci súťažili v dvoch kategóriách:

            JUNIOR – I.B, II. A, II. B, III. A                66 žiakov

            SENIOR – III. B, IV.A, IV.B, V. A             58 žiakov

            V kategórii Junior boli najúspešnejší: Timea Hochreiterová, Diana Górová, Ivana Cigáňová, Martin Paulenka a v kategórii Senior: Viktor Varga.

            Srdečne im gratulujeme a ďakujeme aj ostatným žiakom za reprezentovanie našej školy.

            Celoslovenské štatistické vyhodnotenie súťaže 2023/24 si môžete pozrieť na stránke:

            https://ibobor.sk/vyhodnotenie2023.php#jun

          • Školské kolo 16. ročníka Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            14. 11. 2023

                 Dňa 13. 11. 2023 sme zorganizovali školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL),  do ktorej sa zapojilo 11 žiakov 1. - 5. ročníka.

                 OSJL je dobrovoľnou činnosťou žiakov stredných škôl. Jej cieľom je prehlbovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov, rozširovať ich záujem o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť a zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru.

                 Súťažiaci boli podľa ročníkov rozdelení do dvoch kategórií – A (3. – 5. ročník) a B (1. a 2. ročník). V prvej časti olympiády preukázali svoje zručnosti v tvorbe textu, kde komisia hodnotila nielen dodržanie žánru a témy, ale aj originalitu a výstižnosť jednotlivých prác. V druhej časti žiaci preukázali svoje rečnícke umenie.

                 Celkové vyhodnotenie OSJL bude nasledovať až po 14. 12. 2023, kedy si súťažiaci zmerajú sily vo vedomostnom teste, ktorý pripraví Slovenská komisia OSJL.

                 Priebežné výsledky:

                 Kategória A:

                 1. miesto: Gajdošíková Dana, V.A

                 2. miesto: Bakošová Romana, IV. A

                                  Hudecová Viktória, IV.A

                 3. miesto: Meszárošová Simona, III.A

             

                  Kategória B:

                  1. miesto: Božgaiová Adriana, II.A

                  2. miesto: Šurjanska Viktória, I.A

                  3. miesto: Lukáč Sebastián, II.B

                                   Ondrla Samuel, II.B

                 Všetkým súťažiacim ďakujeme a držíme palce v ďalšej časti OSJL – vedomostnom teste.