• Beseda so spisovateľom Miroslavom Piusom

            29. 4. 2022

            Dňa 27. 04. 2022 sa žiaci I.B a III.A zúčastnili besedy s regionálnym spisovateľom Miroslavom Piusom, ktorá sa konala pri príležitosti jeho životného jubilea v Mestskej knižnici v Zlatých Moravciach.

            Témou besedy bol život a tvorba pána Piusa, ktorý žiakom vyrozprával vtipné udalosti zo svojho detstva a mladosti – kde vyrastal, študoval, ako sa dostal k písaniu, čo ho inšpirovalo. Zaspomínal si aj na najťažšie životné obdobie, a to roky totality, počas ktorých mal zákaz publikovať a vykonávať prácu podľa svojej nadobudnutej kvalifikácie. Z jeho rozprávania sršal humor a životná múdrosť. Žiaci si vypočuli aj úryvky z jeho básnickej tvorby a na záver troch z nich obdaroval svojou knihou pod názvom Z detstva neujdeš.

          • ERASMUS+ MALLOW – IRELAND - 2. časť

            25. 4. 2022

            Máme za sebou presne týždeň  nášho pobytu v Írsku... Každý deň chodíme do práce v rôznych častiach mesta Mallow a 6 z nás cestuje vlakom do mesta Cork, ktoré je druhé najväčšie mesto Írska. Od našich sprevádzajúcich pani učiteliek vieme, že naši mentori sú s našou prácou spokojní... dokonca dievčatám z V. A mentorka povedala, že pracujú veľmi rýchlo. Práca nie je zložitá – zakladáme faktúry, tvoríme tabuľky, pracujeme na webstránkach, pomáhame v hoteli...

            Po práci spoznávame mesto a okolie. V sobotu sme boli na celodennom výlete v národnom parku Killarney. Nedeľa  - to bol voľný deň a každý  z nás ho strávil rôzne. Časť sa vybrala do mesta Cobh – je to krásne prístavné mestečko a je známe tým, že bolo poslednou zastávkou Titanicu pred vyplávaním na šíre more (vtedy sa mesto volalo Queenstown), ďalšia časť z nás sa vybrala vlakom do mesta Cork a časť z nás strávila deň na barbecue.

          • ERASMUS+ MALLOW – IRELAND

            20. 4. 2022

            Pozdravujeme z Írska :) Zasielame video z prvých dní nášho pobytu v rámci programu ERASMUS+.  Prvý deň po prílete sme boli na výlete na Mohérskych útesoch, ktoré sú považované za najväčšiu atrakciu Írska....zastavili sme sa tiež v mestečku Lahinch, ktoré leží na brehu Atlantického oceána a kde je pláž, ktorá je „rajom“ surferov a kiterov. No a už máme za sebou aj prvý deň v práci.

            Sme nadšení krajinou, ľudia sú to neskutočne milí a už teraz vieme, že sa nám bude ťažko odchádzať....

             

          • Školské kolo v bedmintone

            11. 4. 2022

             Dňa 04. 04. 2022 sa uskutočnil turnaj žiakov v bedmintone.Jednotlivé triedy reprezentovali žiaci: Alex Mikler I.A, Parik Szegény I.B, Šimon Hamar II.A, Dávid Červenák II.B, Henrich Birisuda III.B, Alex Hamar IV.A

            Výsledky -  žiaci:                                        

            1. miesto Dávid Červenák II.B

            2. miesto Alex Mikler I.A

            3. miesto  Parik Szegény I.B

             

             Dňa 11.04.2022 sa uskutočnil turnaj žiačok v bedmintone.Jednotlivé triedy reprezentovali žiačky: Ema Záchenská I.A, Paula Kormúthová I.B, Simona Smutná II.B, Dana Gajdošíková III.A, Sandra Kovačičová III.B, Viktória Fröhlich IV.A, Emma Tuhá IV.B,Viktória Kriváneková V.B

            Výsledky - žiačky:

            1. miesto Viktória Kriváneková V.A

            2. miesto Paula Kormúthová I.B

            3. miesto Dana Gajdošíková III.A

          • Zbierka pre utečencov z Ukrajiny

            8. 4. 2022

            Žiacka školská rada zorganizovala dobrovoľnú zbierku pre utečencov z Ukrajiny, ktorí sú umiestnení v meste Zlaté Moravce.

            Zbierka prebiehala v škole od 24. 03. 2022 do 01. 04. 2022 a vyzbierané veci boli odovzdané pánovi Michalovi Kľučiarovi, ktorý organizačne zastupuje a pomáha utečencom v Zlatých Moravciach v spolupráci s mestom Zlaté Moravce.  Predmetom zbierky boli školské potreby, oblečenie pre ženy a deti, hygienické potreby a potraviny dlhodobej spotreby. Všetkým darcom zo srdca ďakujeme!

          • Deň učiteľov 2022

            28. 3. 2022

            Vážení učitelia,

            pri príležitosti 28. marca – Dňa učiteľov, by sme sa Vám chceli poďakovať za všetku Vašu zodpovednú a namáhavú prácu, ktorú dennodenne vykonávate, za hodiny práce, príprav a ďalších aktivít, ktoré súvisia s Vašim povolaním učiteľa. Do ďalšej práce Vám želáme nielen veľa trpezlivosti so žiakmi, ale aj veľa energie, entuziazmu a zdravia. To Vám prajú žiaci Obchodnej akadémie.

          • ŠKOLSKÉ KOLO SOČ

            28. 3. 2022

            Henrich Brisuda z III. B bol jediný žiak školy, ktorý sa zapojil do SOČ (Stredoškolská odborná činnosť). Henrich sa vo svojom voľnom čase venuje pozorovaniu planét a v odbore „Problematika voľného času“ na túto tému vypracoval prácu  - „Planéta Saturn“. Svojou prezentáciou zaujal svojich spolužiakov a odpovedal na otázky, ktoré mu položili.  Henrichovi Brisudovi ďakujeme i touto cestou za aktívnu účasť na školskom kole SOČ.

          • SVETOVÝ DEŇ VODY 2022

            25. 3. 2022

             Tohtoročnou témou Svetového dňa vody  je „Podzemná voda“.

             Podzemná voda robí neviditeľné viditeľným. Mimo náš zrak, pod našimi nohami.

            Svetový deň vody sme si v našej škole pripomenuli  22.marca 2022 rôznymi aktivitami.

            Žiaci bilingválnych tried na hodinách diskutovali o danej téme v anglickom jazyku spolu s americkou lektorkou Logan Petkosek a učiteľkami anglického jazyka Mgr. Alenou Stoilovou a Mgr. Ľubomírou Klučiarovou. O dôležitosti podzemnej vody sa žiaci viac dozvedeli aj vo videu od profesora hydrológie z Nevadskej unverzity a Prezidenta Medzinárodnej asociácie hydrogeológov (IAH) na tému „Neviditeľná podzemná voda“.

            Svetový deň vody sme si v našej škole pripomenuli  aj nástenkami v triedach a modrým oblečením, ktoré vodu symbolizuje. Ďalšie prezentácie  a diskusie k téme žiaci absolvovali na hodinách biológie a ekológie.

            Podzemná voda je poklad, skrytý pulz Zeme a životná krv prúdiaca cez neviditeľné žily, ktorá vo všetkých ohľadoch obohacuje náš život. Pitná voda, hygienické zariadenia, potraviny, naše prírodné prostredie, to všetko závisí od podzemnej vody.

            Veľké poďakovanie patrí  všetkým žiakom, ktorí sa aktívne zapojili, našej americkej lektorke Logan Petkosek, Mgr. Alene Stoilovej a Mgr. Ľubomíre Klučiarovej za príkladné prepojenie medzipredmetových vzťahov anglického jazyka a ekológie.

            Učiteľ biológie a ekológie Mgr. Ľubomír Balko

          • Prevencia HIV/AIDS

            15. 2. 2022

            Dňa 14. 02. 2022 sa v spolupráci s lektorkami z CPPPaP v Zlatých Moravciach uskutočnila preventívna aktivita pre žiakov IV. A a IV. B na tému: "Prevencia HIV/AIDS". Cieľom bolo rozšírenie vedomostí mladého človeka o pohlavných chorobách, ich rizikách, podporovanie a poukázanie dôležitosti zodpovedného prístupu v partnerských vzťahoch. 

          • Slávnostné odovzdávanie zelených stužiek

            9. 12. 2021

            Navždy sa zachová v pamäti stužková....aj keď sme si svoju stužkovú slávnosť predstavovali inak, slávnostné odovzdávanie zelených stužiek sme si skutočne "užili" a máme z tohto dňa hlboký zážitok. 

            Slávnosť odovzdávania stužiek V. A triedy, ktoré sa konalo 26. 11. 2021, zahrňovala pripnutie zelenej stužky našou triednou pani učiteľkou, príhovory, poďakovanie  učiteľom, poďakovanie našim rodičom,  zaspievali sme si študentskú hymnu "Gaudeamus igitur", v závere pieseň "Príbeh nekončí", po ktorej sme všetci spoločne "vypustili" balón – na znak našej ďalšej samostatnej cesty....

            Zelené stužky sú symbolom mladosti, nádeje  - symbol toho, že sme v poslednom, maturitnom ročníku držte nám všetci palce...., aby sme úspešne zvládli maturitnú skúšku. 

             Stuzkova_V.A.avi

          • Mikuláš 6. 12. 2021

            6. 12. 2021

            Žiacka školská rada aj tento rok vyhlásila súťaž o Najkrajšie vyzdobenú vianočnú triedu, do ktorej sa s veľkou radosťou zapojili všetky triedy z našej školy. Porota v zložení pani riaditeľky, pani zástupkyni a koordinátorky ŽŠR sa rozhodli o udelení cien pre tri najkrajšie triedy:

            1. miesto IV.B

            2. miesto II.B

            3. miesto I.A

            Výhercom srdečne blahoželáme!!!

          • Workshop „EUROPASS“

            3. 12. 2021

            Dňa 02. 12. 2021 sa trieda V. A  v rámci hodín ADK  zúčastnila online workshopu „EUROPASS“, ktorý organizoval ŠIOV (Štátny inštitút odborného vzdelávania).  Žiaci si rozšírili svoje vedomosti v oblasti nástrojov Europassu, ktorý je zameraný  na podporu lepšej dokumentácie zručností a kvalifikácií používateľov a podporu  mobility v Európe  - s cieľom vzdelávania a zamestnania.

            Lektorky pochválili našich žiakov za veľmi dobré vedomosti a za aktivitu v rámci  uvedeného workshopu. Ďakujem žiakom za ich aktívny prístup a za šírenie dobrého mena našej školy.

          • Pôsobenie americkej asistentky výučby anglického jazyka na obchodnej akadémii v školskom roku 2021/2022

            3. 12. 2021

                   

            Od 1. 9. 2021 pôsobí na našej škole mladá asistentka výučby anglického jazyka (ETA) zo Spojených štátov amerických v rámci programu Fulbrightovej komisie v Slovenskej republike.

            Volá sa Elisabeth Logan Petkosek a pochádza z Alexandrie, Virginia, Washington D.C. Pred príchodom na Slovensko ukončila bakalárske štúdium, ktoré bolo zamerané na ekonomiku a zahraničné veci. Po návrate domov zo Slovenska bude pokračovať v magisterskom štúdiu, v ktorom sa špecializuje na zahraničné služby so zameraním na medzinárodné vzťahy.

            Ako je všeobecne známe, Američania sa neradi učia cudzie jazyky. Logan je však svetlou výnimkou – okrem svojho materinského jazyka sa dohovorí nemecky a španielsky.

            Hlavnou náplňou práce asistentky výučby anglického jazyka, ako vyplýva z názvu, je asistovať slovenskému učiteľovi pri vyučovaní . Jej prítomnosť na našej škole pozitívne ovplyvnila postoj žiakov k učeniu sa anglického jazyka, pretože majú možnosť využiť svoje vedomosti a komunikačné zručnosti v každodennom styku s rodenou Američankou a prínosom jej pobytu je nielen zlepšenie úrovne jazyka, ale aj obohatenie o znalosť kultúrnych rozdielov medzi Američanmi a Slovákmi.

            Okrem priamej výučby anglického jazyka vedie Logan dva mimoškolské krúžky – „Četujeme s Logan“, ktorý je určený pre všetkých žiakov školy a „Konverzácia k maturitám“, ktorý je zameraný na rozvoj jazykových zručností maturantov.

            Aktívne sa zúčastňuje všetkých podujatí, ktoré sú organizované školou. Svojou priateľskou povahou, otvorenosťou a rešpektom si za krátky čas strávený v Zlatých Moravciach dokázala nájsť priateľov nielen medzi učiteľmi obchodnej akadémie, ale tiež aj medzi našimi žiakmi.

            Veríme, že sa jej bude u nás páčiť a odnesie si domov veľa dobrých spomienok na našu krajinu, mesto, školu a ľudí, s ktorými sa počas školského roka stretne.

          • Červené stužky 1. 12. 2021

            1. 12. 2021

            Červené stužky sú symbolom 1. decembra - Svetového dňa boja proti AIDS. AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Pätnásty ročník kampane Červené stužky, prebiehal od 2. septembra 2021 a vyvrcholil 1. decembra 2021 – na Svetový deň boja proti AIDS. Aj naši žiaci a zamestnanci školy sa zapojili do tejto celosvetovej kampane a podporili nosením Červených stužiek boj proti tejto zákernej chorobe.