• Absolútna Majsterka Slovenska v silovom trojboji

            22. 6. 2021

                 Naša žiačka Kristína Ondrejková – Čulíková (I.B) je členkou klubu PWL Svätoplukovo a dňa 12.06. 2021 sa zúčastnila národných Majstrovstiev Slovenska v klasickom silovom trojboji dorastencov a juniorov, ktoré sa konali vo Zvolene.

                 Silový Trojboj alebo aj Powerlifting je, ako už názov napovedá, silový šport, ktorý sa skladá z troch disciplín: drep (squat), tlak na lavičke (benchpress), mŕtvy ťah (deadlift). Kristína zvíťazila vo svojej kategórii do 63 kg, ale aj v absolútnom poradí všetkých kategórií dorasteniek a tak sa stala absolútnou Majsterkou Slovenska dorasteniek.

                 Srdečne blahoželáme k dosiahnutým športovým úspechom a tešíme sa na ďalšie výborné výkony.

             

          • Pomáhame deťom

            1. 6. 2021

            Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí sa Žiacka školská rada rozhodla podporiť a pomôcť deťom vo veku 4 až 18 rokov, ktoré sú umiestnené v Centre pre deti a rodiny v Kolíňanoch. Účelom centra je vykonávanie opatrení, ktoré  dočasne nahrádzajú dieťaťu jeho prirodzené rodinné prostredie alebo náhradné rodinné prostredie na základe rozhodnutia súdu.

            Zbierky sa zúčastnili žiaci z jednotlivých tried a taktiež sa s veľkou ochotou zapojili učitelia z našej školy. Vyzbierali sme športové potreby – lopty, švihadlá, rakety, množstvo puzzle a spoločenských hier.

            Veľké „ďakujem“ patrí všetkým darcom a veríme, že sme týmto ušľachtilým činom deťom  pomohli a takto sme im spríjemnili tento krásny deň.

          • Obchodovanie s ľuďmi

            13. 5. 2021

            V tomto týždni mali žiaci končiacich ročníkov preventívnu aktivitu na tému obchodovania s ľuďmi. Žiaci si pozreli dokumentárny film s názvom "0800 800 818", ktorý predstavuje skutočné príbehy reálnych ľudí, ktoré sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi.

            V rámci diskusie dostali žiaci informácie, na čo si treba dávať pozor pri cestovaní do zahraničia, či už za účelom dovolenky alebo pri využití pracovnej ponuky, aby sa nestali obeťami obchodovania s ľuďmi. 

            Nie každá cesta do zahraničia sa skončí ako rozprávka a novodobé otroctvo sa môže týkať naozaj každého.  

          • Zbierka pre útulok v Zlatých Moravciach

            11. 5. 2021

            Žiacka školská rada aj tento rok zorganizovala zbierku pre útulok zvierat v Zlatých Moravciach. Žiaci jednotlivých tried sa zapojili s veľkým nadšením, pretože osud opustených zvierat im nie je ľahostajný a priniesli množstvo prikrývok, diek, hračiek, granúl, konzerv, pochutín a iného krmiva pre psíkov a mačky a taktiež III.B prispela aj finančným darom.

            Všetkým darcom ďakujeme, že pomohli tým, ktorí to potrebujú a nemali šťastie na útulný domov, kde sa o nich s láskou postarajú.

          • Rusko mojimi farbami

            3. 5. 2021

            Pri príležitosti 60. výročia prvého letu človeka do vesmíru Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike a Ruské centrum vedy a kultúry v Bratislave vyhlásili umeleckú súťaž kresby pod názvom Rusko mojimi farbami

            Do tejto súťaže sa zapojili dve žiačky, Timea Števová z II.A triedy s prácou „Tereškovová - prvá kozmonautka“ a Simona Smutná z I.B triedy s prácou „Človek skúma kozmický priestor“.

          • DEŇ ZEME 2021

            27. 4. 2021

            Zmena klímy, energetická udržateľnosť, zmena komfortu života a podobné otázky sa nás všetkých deň čo deň intenzívnejšie dotýkajú.

             

            Pri príležitosti Dňa Zeme 22.04.2021 sa žiaci našej školy zapojili do rôznych aktivít.

             

            Žiačky Romana Bakošová I.A, Adriana Valašíková II.A, Bibiana Vančová II.B a Ľudmila Jenisová III.B sa zúčastnili  webináru Zmena klímy o piatej  pre mládež, ktorý organizoval Slovenský inštitút mládeže.

             

            Ďalší  naši žiaci sa zapojili aj do prvého celoslovenského online kvízu zameraného

            na environmentálne témy.

             

            Študenti I. II. a III. ročníka mali diskusné webináre na Google Meet  platforme s Mgr. Ľ.Balkom, kde hovorili o tom, ako sa klíma mení,ako sa vždy menila, ale v súčastnosti sa mení oveľa viac.Čelíme výzvam, rôznym reťazovým reakciám, čo si žiaci mohli pozrieť v prezentácii. Cieľom webináru  bolo pochopiť, aké sú dôsledky zmien.

            Dospeli sme k záveru, že život na Zemi sa musí zmeniť k lepšiemu.

             

            O prírode a zmenách v nej je potrebné nielen hovoriť, ale sa musíme k nej ako ľudia aj správať. Na nás záleží, v akom prostredí budeme teraz žiť a akú prírodu zanecháme

            pre ďalšie generácie.

             

            Uvádzame niekoľko príkladov, ktoré by sme mohli aplikovať dio praxe:

            - neodhadzujme v prírode odpadky;

            - pestujme rôzne rastliny a vysádzajme stromy;

            - do obchodu si nosme vlastnú tašku;

            - kupujme veci vo vratných obaloch;

            - nevyhadzujme jedlo, vždy si kúpme len toľko, koľko spotrebujeme;

            - trieďme odpad;

            - recyklujme staré oblečenie;

            - vždy zhasnime svetlo, keď odchádzame z miestnosti;

            - neplytvajme vodou;

            - do školy choďme podľa možností pešo alebo na bicykli.

             

            Príkladom je Ľudmila Jenisová, žiačka III. B triedy, ktorá spolu s rodinou čistila okolie svojej obce v Martine nad Žitavou (foto v galérii).

            Nasledujte túto iniciatívu, aby sme napravili chyby, ktoré urobili tí, ktorí si neuvedomujú, akú má veľkú vzácnosť naša Zem.

          • Súťaž Junior Internet

            13. 4. 2021

            V školskom roku 2020/2021 sa konal 16. ročník súťaže Junior internet. Žiaci sa mohli prihlásiť do 15.03.2021 a našu školu reprezentovali:Šimon Hamar I.A,  Alex Hamar  (III.A); Vanesa Pajerová (III.B),  Ľubomíra Barancová (II.B) a Alexandra Jonisová (II.B).

                        Žiaci súťažili v kategórii dizajn, teda tvorba a úprava počítačovej grafiky online formou. Ich súťažné práce si môžete pozrieť na stránke  našej školy.

            Aj napriek tomu, že do ďalšieho užšieho kola nikto z nich nepostúpil, chceme sa im poďakovať za reprezentáciu školy a vyjadriť presvedčenie, že o rok sa do súťaže zapoja opäť.

          • Projekt Euroscola

            15. 3. 2021

            V rámci projektu Euroscola sa triedy  IV. A a II. A  spolu s inými žiakmi krajín Európy  zúčastnili 12. 03. 2021 online zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

            Žiaci mali tak možnosť  v anglickom jazyku počúvať troch predstaviteľov EP, mali možnosť vidieť aktívne zapojenie žiakov z iných krajín Európy. Téma sa týkala posilňovania solidarity v čase mimoriadnej situácie.  Vzhľadom na to, že naši žiaci sa pripájali z domáceho prostredia, mohli klásť otázky iba v písomnej forme,  čo  naši žiaci aj urobili.

            V závere zasadnutia tiež mali možnosť hlasovať o 4 hlavných myšlienkach EU solidarity.

          • Natoč to s humorom a vyhraj

            3. 3. 2021

            Materiálnotechnologická fakulta v Trnave ogranizuje pre stredoškolákov súťaž Natoč to s humorom a vyhraj.

            POZOR ZMENA ! _ Do súťaže sa môžete zapojiť do 15.4.2021

            Téma videa:

            Technológie hýbu svetom a my si už dnes bez nich náš život nevieme predstaviť. Ako jedinú tému tvojho videa sme preto zadefinovali iba jedno kľúčové slovo: TECHNOLÓGIE. Video má byť vytvorené čo najviac humorne, pričom my nebudeme klásť žiadne obmedzenia tvojej kreativite. Takže, Natoč to s humorom a vyhraj parádne ceny.

             

            Bližšie info:  PRAVIDLÁ SÚŤAŽE

            Registrácia  tu : https://forms.gle/ZqCpcjR5iz4nKpeX7

            Link na video je potrebné poslať najneskôr do 15. 3. 2021 do 23:59

            Hlasovanie bude prebiehať 3 týždne t.j. od 22.3.2021 do 12.4.2021

            Videá, ktoré nazbierajú najviac lajkov na FB zvíťazia v poradí 1., 2. a 3. miesto

            Ceny pre víťazov  súťaže:

            1. miesto: Dron s kamerou

            2. miesto: GoPro kamera

            3. miesto: tablet

            Špeciálna cena pre jedného z účastníkov súťaže: auto Peugeot 208 na celý víkend s plnou nádržou (losujeme zo všetkých zaregistrovaných, ktorí splnili podmienky súťaže).

            Špeciálna cena pre stredné školy: 3D tlačiareň (losujeme zo zoznamu stredných škôl, ktoré navštevujú zaregistrovaní účastníci, ktorí splnili podmienky súťaže).

          • Geografická olympiáda

            16. 2. 2021

            Dňa 05.02.2021 sa konalo online školské kolo geografickej olympiády. Do školského kola sa zapojili aj naši žiaci a zároveň aj postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční 26.3.2021 online formou.

            Postupujúci žiaci-Adam Petrovič (III.A) ,Radka Kováčová (II.A), Paulína Kabátová (II.A), Jasmína Johanna Herdová(III.A), Gajdošíková Dana (II.A). Všetkým žiakom blahoželáme!

          • Súťaž Junior internet

            22. 1. 2021

            Súťaž Junior internet 16. ročník súťaže je oficiálne spustený. Súťažiť sa môže v 6. kategóriách - Junior Web (tvorba web stránky), Junior App (aplikácie), Junior Test (tvorba textu na vyhlásenú tému a následne jej zavesenie na internet), Junior Design (tvorba designu pomocou rôznych editorov), Junior Learn (vzdelávacie online projekty), Junior Blog (tvorba online vlogov a blogov).

            Súťaž je určená žiakom základných a stredných škôl. Súťažiacimi sú individuálni autori alebo tím maximálne troch autorov, ktorí sa aktívne zaujímajú o vyššie uvedené kategórie.

            Kategória Junior text má  tento rok nasledovnú tému:  Akú podobu by mala mať veda, ktorá bude hnacím motorom Slovenska i celej EÚ? Rozsah súťažného textu je minimálne 1000 znakov. Text musí byť dostupný na internete, môže to byť napr. osobná webová stránka, webová stránka školy alebo sociálna sieť (neobmedzene a verejne dostupný text).

            Ostatné kategórie nemajú konkrétnu tému teda môžete tvoriť vlastný nápad bez hraníc. Avšak čo sa konkrétne hodnotí v jednotlivých kategóriách nájdete na stránke https://www.juniorinternet.sk/cms/kategorie/

            Každý projekt musí byť však odovzdaný najneskôr do 15.3.2021

            V prípade záujmu kontaktujte svojho učiteľa INF.