• Deň jablka a zdravej stravy

            25. 10. 2022

            Dňa 21. 10. 2022 Školský parlament zorganizoval vo vestibule školy Deň jablka a zdravej stravy, kde si jednotlivé triedy pripravili rôzne aktivity. V tento deň si žiaci mohli zasúťažiť v kvíze a overiť svoje znalosti a vedomosti, čo vedia o jablkách, ich odrodách a dozvedieť sa niečo nové a zaujímavé. Zároveň mohli ochutnať rôzne odrody jabĺk, hrušiek a iného ovocia a zeleniny a získať informácie o vitamínoch zábavnou formou. Okrem toho triedy pripravili rôzne jablkové koláče, muffiny a bábovky, zdravé nátierky, horúci čaj s medom či jablkový džús. Žiaci boli touto akciou nadšení a tešia sa už na budúci školský rok, ako obohatia program.

          • Imatrikulácie prvákov

            24. 10. 2022

            Dňa 18. 10. 2022 sa konali Imatrikulácie tried I.A a I.B v priestoroch telocvične. Žiaden prvák sa nestane riadnym študentom našej školy, ak neprejde tradičným rituálom prijímania do radu študentov na Obchodnej akadémii. Do prípravy sa zapojili žiaci zo všetkých tried na škole a pripravili si niekoľko zaujímavých a zábavných úloh pre našich prvákov. Najprv sa konala registrácia prvákov pri vstupe do telocvične, následne uvítanie a úvodný príhovor pre žiakov a pedagogický zbor. Jednotlivé úlohy, ktoré museli splniť, preverili ich šikovnosť, nápaditosť, rýchlosť, odvahu a kreativitu. Nad jednotlivými úlohami dohliadala odborná porota, ktorá zapisovala získané body. Výsledok bol prekvapivo nerozhodný a tak zástupcovia z týchto dvoch tried napokon súperili v pretláčaní rúk a víťazom sa stala trieda I.A. Na záver prváci prečítali svoje sľuby a imatrikulácie sa ukončili diskotékou.

          • Stredoškolská odborná činnosť – SOČ

            3. 10. 2022

            Stredoškolská odborná činnosť je dobrovoľná, záujmová činnosť žiakov denného štúdia stredných škôl. Vyhlasovateľom SOČ je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Cieľom SOČ je vyhľadávať nadaných, šikovných žiakov, rozvíjať ich talent, teoreticko-praktické schopnosti, viesť ich k samostatnému tvorivému mysleniu.       

            Žiak potrebuje len výborný nápad a učiteľa – konzultanta, ktorý by viedol a pomáhal  mu po praktickej stránke. Nič nemôžete stratiť, naopak získať – skúsenosť, sebavedomie, možno aj výhru.

            Žiak si vyberá súťažný odbor  a tému práce podľa vlastného záujmu. Výsledkom  je samostatná práca v rozsahu max. 25 strán, ktorej autorom môže byť jednotlivec alebo skupina autorov (max. 3). Práca sa v písomnej forme predkladá odbornému posúdeniu školskej komisii SOČ, pred ktorou  autor prácu  prezentuje a obhajuje. Víťazné práce  postupujú na krajské kolo  víťazi ďalej na celoštátne kolo. Úspešné riešenie SOČ už v krajskom kole je u žiakov pozitívne hodnotené  v rámci prijímania na štúdium  na vysokej škole. 

            Záujemcovia o SOČ sa môžu prihlásiť u školskej koordinátorky SOČ –  Mgr. Anny Szoboňovej.

            Témou SOČ môže byť: riešenie problému alebo úlohy, návrh technického riešenia, funkčného modelu, návrh učebnej pomôcky a jej didaktické použitie, výskum, prieskum, analýza dát...

            Súťažné odbory:

            1. Problematika voľného času
            2. Matematika, fyzika (štatistika)
            3. Chémia, potravinárstvo
            4. Biológia
            5. Životné prostredie, geografia, geológia
            6. Zdravotníctvo, farmakológia
            7. Pôdohospodárstvo (poľnohospodárstvo, lesné a vodné hospodárstvo)
            8. Cestovný ruch, hotelierstvo, gastronómia
            9. Strojárstvo, hutníctvo, doprava
            10. Stavebníctvo, geodézia, kartografia
            11. Informatika
            12. Elektrotechnika a hardware
            13. História, filozofia, právne vedy
            14. Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie
            15. Ekonomika a riadenie
            16. Teória kultúry, umenie, umelecká a odevná tvorba
            17. Pedagogika, psychológia, sociológia