• Prvé miesto v krajskom finále Jazykový kvet

            24. 4. 2024

             Po úspechu v semifinále jazykovej súťaže Jazykový kvet/Language Flower žiačka Simona Havranová z III. A triedy dňa 23.04.2024 zvíťazila v početnej III. kategórii súťaže Poézia a Próza – prevzatá tvorba v anglickom jazyku v krajskom finále za Nitriansky kraj. Jej prednes básne od „otca“ voľného verša Walta Whitmana s názvom Song of myself bol jazykovo bezchybný a umelecky zrelý, realistický a bez afektu. Simonka je jednoducho pódiový typ, keď prekonala výraz, ktorý dekoroval jej súťažnú nahrávku.

                      Z celého srdca víťazke gratulujeme a budeme držať palce aj v júnovom celoslovenskom finále!!!

          • Beseda s regionálnou spisovateľkou Luciou Ďuračovou

            24. 4. 2024

             

            Dňa 23.04.2024 sa žiaci III.A, III.B a IV.A zúčastnili besedy so spisovateľkou prvej slovenskej inšpiratívnej literatúry, našou rodáčkou Luciou Ďuračovou.

            Počas príjemne strávených dvoch hodín sa študenti dozvedeli o jej živote, štúdiu, zamestnaniach, cestovaní a porozprávala im o tom, čo ju inšpirovalo k napísaniu svojej prvotiny, ktorá vyšla pod názvom „A opäť vstanem!“ Záver nášho stretnutia patril čítaniu citátov a úryvkov z knihy a autorkiným názorom na životné situácie, ktoré sa môžu objaviť v živote každého mladého človeka.

          • Majstrovstvá okresu v mix volejbale

            22. 4. 2024

             

                 Žiaci našej školy sa zúčastnili dňa 19.04. 2024 Majstrovstiev okresu vo volejbale zmiešaných družstiev dievčat a chlapcov. Turnaj sa konal na SOŠOaS v Zlatých Moravciach, kde sme predviedli výborné výkony. V zápasoch sme sa zlepšovali s každým odohraným setom, čo stačilo na pekné 2. miesto.

                 Reprezentovali nás: Červenák Dávid IV.B, Záchenská Ema, Górová Diana, Vlčeková Karolína, Drienovský Matúš III.A, Fusatá Vanesa, Jobková Zuzana, Ostrolucká Natália, Droppa Kristián II.A, Javorinský Dag, Lukáč Sebastián II.B, Kosorín Andrej I.A

                 Gratulujeme našim žiakom za dosiahnuté výkony a vzornú reprezentáciu školy !

          • Celoslovenské kolo olympiády ľudských práv – 16.-18. apríl Omšenie

            19. 4. 2024

            Olympiáda ľudských práv je prestížna súťaž stredoškolských študentov na Slovensku, kde prezentujú svoje kritické myslenie, schopnosť pohotovo reagovať, logicky argumentovať a jasne formulovať svoj názor, pričom základným princípom je podpora a ochrana ľudských práv a demokracie.

            Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR a záštitu nad súťažou už piaty rok poskytuje pani prezidentka Zuzana Čaputová.

            Nosná téma 26. ročníka znie: Ľudské práva – ochrana proti nenávisti. Študenti v prvý večer riešili problémové úlohy na aktuálne témy z oblasti ochrany,resp. porušovania ľudských práv a princípov demokracie, na ktorých prípravu mali 15 minút. Na ďalší deň obhajovali svoje eseje a vo finálovom kole bez prípravy museli plynulo, jasne a komplexne vyjadriť svoj názor a vedomosti na danú otázku. Okrem súťažných kôl sa pedagógovia aj študenti zúčastnili aj jedného z ponúkaných workshopov, ktorý ich obohatil vedomostne aj zážitkovo.

            Naša výnimočná študentka II.A triedy Adriana Božgaiová sa prebojovala spomedzi 62 súťažiacich do finálovej dvanástky, kde získala úžasné  9. miesto. Zároveň jej garant a hodnotiteľ eseje  na tému How can young people best contribute to global efforts to revitalise multilateralism, rebuild trust and counter hate in a polarised world? (EN), ktorým bol UNIS Vienna Informačná služba OSN Viedeň udelil 2. miesto a 3.miesto spomedzí všetkých esejí získala aj od súkromnej vysokej školy BISLA. Je dôležité spomenúť, že medzi súťažiacimi strednými školami bolo iba 10 odborných škôl, pričom drvivú väčšinu predstavovali gymnáziá.

            Z Adriankinho víťazstva sa tešíme a prajeme jej úspešné pokračovanie v ďalšom ročníku!

          • NÁVŠTEVA EURÓPSKEHO PARLAMENTU V ŠTRASBURGU

            15. 4. 2024

                 Európsky parlament v roku 1990 vytvoril projekt Euroscola, ktorý je výnimočnou príležitosťou pre študentov stredných škôl zažiť európsku spoluprácu. V rámci projektu Euroscola, ktorý vypracovala pani učiteľka Szoboňová, malo možnosť 24 žiakov (II. A a 6 vybraných žiakov III. A), v termíne 09. 04. – 12. 04. 2024 vycestovať do francúzskeho mesta Štrasburg.

               Po príchode nás privítalo nádherné slnečné počasie a tak sme si vychutnávali krásy tejto alsaskej metropoly. Najviac sa nám páčila plavba loďou, v rámci ktorej nás zaujala najmä historická časť Štrasburgu, tzv. "La Petit France". Užili sme si aj dodnes fungujúcu dobovú plavebnú komoru, ktorú v meste využívali už v 17. storočí.     

                Na druhý deň skoro ráno sme sa vyobliekaní vybrali do Europarlamentu, kde sme spolu so žiakmi z 27 krajín EÚ + Veľkej Británie zažili pocit – "byť europoslancom". Ohromila nás už samotná budova európskeho parlamentu a potom hlavná Rokovacia sála, kde sme sedeli na miestach europoslancov. Boli sme rozdelení do rôznych skupín, takže sme sedeli medzi našimi "rovesníkmi" z rôznych krajín Európy. V dopoludňajšom programe sme mali možnosť pýtať sa rôzne otázky viceprezidenta EP Dimitra Papadimoulisa a táto časť bola ukončená hymnou EÚ – "Ódou na radosť" od Ludwiga wan Beethovena. V popoludňajšom programe bola hlavnou témou rokovania "rodová rovnosť". Zúčastnení žiaci kládli otázky v rôznych jazykoch, no hlavným komunikačným jazykom bola angličtina.

                  Euroscola je projekt, ktorý už vyše 30 rokov spája mladých ľudí z celej Európy. Sme šťastní, že sme mali možnosť absolvovať túto cestu, pretože sme získali úžasné zážitky na celý život.

          • Medzinárodný deň nulového odpadu

            15. 4. 2024

            Dňa 30. marca sa každoročne oslavuje Medzinárodný deň nulového odpadu (International Day of Zero Waste), ktorý bol vyhlásený Organizáciou spojených národov v roku 2022. Tento deň zdôrazňuje dôležitosť globálneho posilnenia odpadového hospodárstva a potrebu podporovať modely udržateľnej spotreby a výroby. Vyzýva členské štáty OSN, skupiny občianskej spoločnosti, súkromný sektor, akademickú obec, mládež a ďalšie zainteresované strany aby sa zapojili do aktivít zameraných na podporu povedomia o národných, regionálnych a miestnych iniciatívach v oblasti nulového odpadu, zdôrazňujúc ich úlohu pri presadzovaní cieľov trvalo udržateľného rozvoja.

            V rámci tejto kampane sa aj naši žiaci zapojili do akcie Dva týždne bez odpadu a zároveň sa snažíme znižovať a podporiť správne nakladanie s odpadom a minimalizovať jeho tvorbu a škodlivosť na životné prostredie.

          • Zbierka pre útulok v Zlatých Moravciach

            15. 4. 2024

            Školský parlament aj tento rok zorganizoval zbierku pre útulok zvierat v Zlatých Moravciach. Žiaci z jednotlivých tried sa zapojili s veľkým nadšením, pretože osud opustených zvierat im nie je ľahostajný a priniesli množstvo prikrývok, osušiek, diek, hračiek, granúl, konzerv, pochutín a iného krmiva pre psíkov a mačky.

            Psíky v útulku sú veľmi vďačné za každú prechádzku a pohladenie, ktoré im chýbajú v každodennom živote. Sú však aj zraniteľné, preto je k ich venčeniu potrebné pristupovať zodpovedne a rešpektovať pokyny ošetrovateľov. Žiačky z II.A triedy navštívili útulok a spríjemnili deň štvornohým miláčikom. Všetkým darcom ďakujeme, že pomohli tým, ktorí to potrebujú a nemali šťastie na útulný domov, kde sa o nich s láskou postarajú.

          • Jazykový kvet 2024 – semifinále

            5. 4. 2024

             

            V súťaži Jazykový kvet – Kvet Klasik 2024 sa tento rok uchádzali v semifinále o postup do krajského finálového kola tri žiačky: Adriana Božgaiová a Sabína Jančová z II. A triedy a Simona Havranová z III. A triedy.

            Postup do krajského finále, ktoré sa uskutoční v druhej polovici apríla, si vybojovala Simonka s básňou Song of Myself od Walta Whitmana.

            Srdečne gratulujeme postupujúcej žiačke, držíme jej palce naďalej a ostatným dvom účastníčkam ďakujeme za nadšenie a záujem!!

             

          • Workshop u prvákov

            4. 4. 2024

             

            Dňa 27.3.2024 sa žiaci I.A a I.B zúčastnili interaktívneho workshopu organizovaného občianskym združením Post Bellum. Lektori Slavomír a Matúš ich vtiahli do témy Druhá svetová vojna v spleti rôznych udalostí.

            Nosnou udalosťou bol predvojnový a predvolebný parlament prvej Československej republiky a jeho rokovanie „na ukážku“. Žiaci boli rozdelení do piatich skupiniek, ktoré reprezentovali poslancov piatich politických strán: Agrárna strana, Československá sociálno-demokratická strana, Komunistická strana, Slovenská národná strana a HSĽS. V tomto parlamente sme mohli vzhliadnuť nádejné osobnosti budúceho politického života. Niektorí prejavili neoblomnosť, tvrdohlavosť, iní zmysel pre rozvážnu argumentáciu. V zásade si toho veľa nedarovali. Naši žiaci ustáli bezradnosť a pritom sa dokázali vysporiadať s tým, keď na nich oponent chŕlil tvrdé invektívy. Logický súvis s predstavením myšlienok, ktoré formovali verejnú mienku a spoločnosť v medzivojnovom období po 1. svetovej vojne, dopĺňali predvolebné plagáty našich mladých politikov a napätie, ktoré podporila odvaha mnohých hľadať slová na propagandistické súvetia, resp. reakcie z pléna.

             

          • Hodina deťom

            4. 4. 2024

             

            Na Slovensku je v súčasnosti takmer 150 000 rodičov, ktorí vychovávajú svoje deti ako samoživitelia. Hodina deťom sa zameriava cielene na pomoc práve takýmto deťom. Aj my sme sa zapojili do zbierky a žiaci vyzbierali v meste a v priestoroch našej školy finančnú podporu 269,80 eur. Ďakujeme našim žiačkam z III.A, III.B, IV.A a všetkým prispievateľom.
             

          • 13. Kontraktačný deň cvičných firiem Šaľa

            28. 3. 2024

             

            Dňa 26. marca 2024 našu školu úspešne reprezentovali

            na 13. Kontraktačnom dni CF v Šali dve firmy, SWEETROAD, s. r. o.

            a Milky, s. r. o. V konkurencii ďalších cvičných firiem sa im darilo,

            o čom svedčí ocenenie v kategórii najlepšia e-prezentácia – 3. miesto

            firma SWEETROAD, s. r. o. a v kategórii najlepší stánok – 1. miesto

            firma Milky, s. r. o. , ktorá dosiahla aj ocenenie mesta Šaľa.

            Víťazom srdečne blahoželáme!

          • Európsky kvíz o peniazoch

            28. 3. 2024

             

            Dňa 21. marca 2024 si žiaci I. A otestovali on-line vedomosti z finančnej gramotnosti vo veľkom Európskom kvíze o peniazoch, ktorý sa konal pod

            záštitou Slovenskej bankovej asociácie. Svoje vedomosti si preverili v konkurencii so svojimi rovesníkmi  v kategórii do 15 rokov.

          • Burza kníh - Marec mesiac knihy

            27. 3. 2024

             

            Dňa 22.3.2024 Školský parlament zorganizoval „burzu kníh“, ktorá sa konala v priestoroch učebne slovenského jazyka a literatúry. Ako aj minulý rok, aj tento sa zapojilo do burzy veľa žiakov a taktiež učiteľov z našej školy, ktorí priniesli rôzne žánre kníh počas mesiaca marec. Žiaci si mohli vybrať z veľkého množstva prinesených kníh a zároveň sme podnietili aj tých, ktorí možno nečítajú tak veľa pri výbere knižky.

            Týmto sa chceme poďakovať všetkým, ktorí sa zapojili a venovali svoje obľúbené knihy do školskej burzy.

          • Olympiáda Mladý účtovník

            22. 3. 2024

            V spolupráci so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov a spoločnosťou KROS, a. s. sa dňa 19.3.2024 uskutočnilo online 1. kolo Olympiády Mladý účtovník. Sily si v nej každoročne merajú najlepší študenti stredných škôl a obchodných akadémií. Okrem hodnotných cien sa 30 finalistov dostane na prestížne univerzity bez prijímačiek. Tento rok sa zúčastnilo súťaže rekordných 155 študentov.

            Našu školu reprezentoval žiak III. B odboru obchodná akadémia Stanislav Nipča. Online test bol koncipovaný z čiastkových príkladov špecificky zameraných na konkrétne oblasti –  dlhodobý majetok (obstaranie, odpisovanie, vyradenie), zásoby (obstaranie, zaradenie, účtovanie zásob vlastnej výroby, spôsob účtovania A a B, kalkulácia cien, ocenenie zásob pri úbytku), pohľadávky a záväzky.

            Výsledky budú zverejnené na internetovej stránke firmy KROS.

            Držíme palce!

        • Svetový deň vody 2024
          • Svetový deň vody 2024

            22. 3. 2024

             

                 Žiaci našej školy si 22. marca tradične pripomenuli Svetový deň vody symbolicky modrým oblečením, ale aj aktivitami s tematikou vody.

                 Tento rok sa nesie v téme „Voda pre mier“, ktorá odkazuje na rozhodujúcu úlohu vody v stabilite a prosperite celého sveta. Nové informácie k aktuálnej téme sa žiaci dozvedeli na hodinách biológie a ekológie v prezentáciách, krátkom filme o vode a následných  diskusiách. Na hodinách TSV sa zabavili výrobou vlastných ekopohárov, z ktorých sa občerstvili  osviežujúcou čistou vodou.

                 Stránka Úradu verejného zdravotníctva zverejnila dotazník s názvom „Mám rád vodu“,  ktorého úlohou je bližšie spoznať postoje obyvateľov Slovenska a získať informácie o tom, ako vnímajú kvalitu pitnej vody z verejných vodovodov a individuálnych vodných zdrojov. Získané údaje aj od našich žiakov sú tiež cenným podkladom pri určovaní postupov pre zníženie zdravotných rizík spojených s pitnou vodou.

                 Máme to šťastie, že patríme ku krajinám, ktoré majú ešte dostatok zásob vody. Keďže máme túto vymoženosť a vodu vnímame ako samozrejmosť, mali by sme sa zamyslieť, čo pre nás tento fakt znamená a aká je pre nás hodnota vody.

             

             

          • Nostalgia v II. A a v II. B

            22. 3. 2024

             

             

                        V dňoch 20.3.-21.3.2024 navštívili našu školu zástupcovia občianskeho združenia Post Bellum Dominika a Matúš. Občianske združenie Post Bellum sa od roku 2011 venuje šíreniu osvety, propaguje a vedie kampane v prospech občianskych a ľudských práv a slobôd prostredníctvom aktivít, ktoré sa týkajú tzv. európskej pamäte.

                        Na začiatku programu dostali žiaci lístočky, ktoré ich rozdelili na dve skupiny. Prvá skupina mala vytvoriť časovú os podľa rozlíšenia tej – ktorej významnej udalosti v 20. storočí a druhá skupina mala vysvetliť pojmy, ktoré definujú ich okolnosti. Obidve úlohy dopĺňali jedna druhú a tak si mohli overiť, prípadne rozšíriť svoje poznatky z vyučovacích hodín aj o vizuálne detaily, ktoré súviseli so špecifikami v ekonomike (predajne Tuzex, odberné poukazy = bony; dovozový tovar limitovaný, isté komodity takmer nedostupné), so špecifikami podmienok, resp. obmedzení a zákazov pre štúdium ľubovoľného študijného odboru (stredná a vysoká škola), pre výkon povolania, na ktoré mal občan príslušnú kvalifikáciu (napr. praktizujúci veriaci pedagógovia, zasvätené osoby v rehoľnom oblečení), pre voľný pohyb, ekonomickú a duchovnú činnosť (napr. súhlas na cestovanie, existencia rehoľných rádov, nemožnosť súkromného podnikania) alebo nákup nesezónnych tovarov (napr. poradovníky na automobily, exotické potraviny).

                        V časti Workshop – Role Play boli žiakom rozdané materiály, ktoré každému priradili nejaký charakter. Jednotlivé postavy potom vystupovali v scénkach z dvoch domových schôdzí. Komunikácia susedov so súdružkou domovníčkou a atmosféra na schôdzach bola výrazne odlišná v čase pred a po Nežnej revolúcii, ktorá znamenala pre pani domovníčku v podaní pani lektorky koniec svojej služby spolubývajúcim už 27. novembra 1989. V bytovke sa vyskytli naozaj ľudia rôznych tvárí a typov:

                        Terézia Balková (II. A) ako manželka vojaka na výsluhovom dôchodku alebo Sebastián Lukáč (II. B) ako vojak Sedlek na výsluhovom dôchodku a silný obhajca režimu sa cítili rozporuplne, pretože sa nestotožňujú s danými postavami. Rovnako Sabína Jančová (II. A) a Richard Maslen (II. B), ktorým pripadla neľahká úloha agentov ŠtB. Avšak na základe ich prevedenia úloh sa dalo veľmi intenzívne vnímať, ako môže byť taký „živel“ nenápadný hoci aj v podobe úspešného cyklistu. Svoj život môže žiť v anonymite aj v obyčajnej bytovke.

                        Trochu z iného súdka pripadli úlohy Adriane Božgaiovej (II. A) alebo Martinovi Pavlenkovi (II. B). Rodina Černá alebo Cipáková (Ján Šalátek II. A, Vanesa Kováčová II. A, Martina Brenkusová II. B) boli ľudia demokratických hodnôt, povolaním umelci, ktorých fascinovali rôzne náboženstvá a myšlienkové prúdy, počúvali zakázané rádiá (Slobodná Európa, Hlas Ameriky, Rádio Vatikán) a čítali samizdaty. Postava Miroslava Cipáka vychádza z reálneho životného príbehu nášho špičkového maliara, grafika, výtvarníka a sochára Miroslava Cipára, ktorého manželka mala problém s prácou v novinových redakciách a tak mala dovolené pracovať iba na okrajových témach.

                        Henrieta Halúzová a Jakub Ondrejmiška (II. A) zahrali postavy manželov Barošovcov, kde predlohou charakteru Lujzy Bakošovej bola tiež reálna žena Lujza Barošová, ktorá sa narodila a vyštudovala gymnázium v Zlatých Moravciach. Venovala sa zborovému spevu a po štúdiu na vysokej škole v roku 1982 sa nemohla zamestnať ako učiteľka. Aj ďalší žiaci Samuel Ondrla a Bianka Dufeková (II. B) si vyskúšali problémy silne veriacich ľudí, keď Samuelova postava bola prepustená zo zamestnania kvôli praktizovaniu svojej viery. Ich syn Dušan Lipták ml. (Marek Mikle z II. B) potom pracoval ako robotník.

            V bytovke žili aj tzv. zmiešané rodiny, keď jeden člen rodiny bol silne presvedčený funkcionár KSČ a druhý zase jeho pravý opak (Adrián Kéry a Matej Šrank z II. A).

                        Záver štvorhodinového programu predstavovala živá diskusia na tému dôvody spomienkového optimizmu. Žiaci hľadali spoločne s lektormi odpovede na otázku pozitívnej nostalgie generácií pred nimi. Medzi dôvodmi tejto nostalgie dominovala väčšia istota ľudí zo stabilnejšieho ekonomického usporiadania spoločnosti (povinnosť pracovať pre každého, dostupné pôžičky, ceny, bytové podmienky).

        • SUPER FLORBAL POHÁR SŠ
          • SUPER FLORBAL POHÁR SŠ

            22. 3. 2024

             

               

                 V dňoch 18.a 21.marca 2024  sa uskutočnili okresné kolá žiakov stredných škôl  vo florbale na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Zlatých Moravciach. Naši žiaci a žiačky sa v turnajoch snažili a predviedli bojovné výkony. 

            Chlapci obsadili 5. miesto.

             Súpiska chlapci: Gajdoš Gabriel, Kováč Jakub, Augustín Adam, Šlehobr Jakub V.A, Červenák Dávid IV.A, Drienovský Matúš, Koppelaar Leo Johannes III.A, Suchý Patrik, Šalátek Ján, Nádaši Lukáš II.A, Lukáč Sebastián, Ondrla Samuel, Javorinský Dag II.B, Kosorín Andrej I.A

            Dievčatá obsadili pekné 2. miesto.

            Súpiska dievčatá: Krajčiová Sarah, Švecová Natália, Kramárová Aneta IV.B, Górová Diana III.A, Kormúthová Paula, Hudecová Nikola III.B, Ostrolucká Natália, Jobková Zuzana II.A, Spišiaková Natália, Bajanová Lívia II.B,  Kozolková Zoja, Segíňová Laura I.A, Mojžišová Romana, Jakušíková Sofia I.B

            Všetkým žiakom ďakujeme za predvedené športové výkony a reprezentáciu školy.

             

          • Diskusné fórum z FEM Nitra

            11. 3. 2024

            Dňa 27.02. 2024 našu školu navštívili zástupcovia SPU Nitra z Fakulty ekonomiky a manažmentu . Žiakom maturitných ročníkov odprezentovali možnosti štúdia na ich fakulte. Prezentované boli jednotlivé štúdijné programy a možnosti uplatnenia sa v praxi. Za prínosné informácie a diskusiu ďakujeme.

          • MAGIC OF BUSINESS

            11. 3. 2024

             

            Dňa 26. februára  2024 navštívili našu školu zástupcovia Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity

            Bratislava, aby prostredníctvom diskusného fóra pod názvom MAGIC OF BUSINESS  poskytli žiakom IV.B a V.A triedy pútavé informácie z oblasti obchodu, marketingu, medzinárodného podnikania a podnikania v cestovnom ruchu a službách. Za získané informácie ďakujeme.